Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Geografia

El municipi de la Sentiu, d'una extensió de 29,47 Km2, és situat a banda i banda del riu Sió, aigua amunt de la plana de Balaguer. És accidentat pels contraforts occidentals de la serra de Bellmunt (tossal Redó, 309 m., tossal de les Guineus, 336 m.). Regat pel canal d'Urgell, el municipi és situat entre el de Camarasa a tramuntana, Bellcaire d'Urgell a migdia, Vallfogona de Balaguer i Balaguer a ponent i l'enclavament de Flix (del municipi de Balaguer) a llevant. A la conca baixa del Sió, el terme és travessat de llevant a ponent per la carretera local d'Agramunt a Balaguer, que passa pel cap del municipi, però la principal via de comunicació és, en la actualitat, la nova carretera que també enllaça aquestes dues vies seguint part de la vall del Sió. Gairebé a l'altura del nucli urbà, aquesta nova carretera enllaça amb la comarcal de Lleida a Puigcerdà, i pocs quilòmetres abans des d'aquesta també amb la carretera del Doll, que es dirigeix vers al Pallars seguint el curs de la Noguera Pallaresa.

Algunes partides del terme són el Clot del Bisbet, el Cau del Gat, el Pedregar, la Marrada, el pla de l'Om, la Cometa, la Serra del Camp, la Terrassa i la Serra Gran.

geo1.jpg

El municipi, a més del poble de la Sentiu, comprèn la caseria de Mollé i la de Bensa. El terme municipal fins al decenni 1920-1930 formà part del municipi de Bellcaire d'Urgell.

El poble (221 m. d'altitud) és situat als vessants d'un petit turó (a l'esquerra del Sió), que és una magnífica mirada de la Vall de Balaguer fins al Segre Mitjà.

La caseria de Mollé és al sector occidental del terme, prop de l'interfluvi del Segre amb el Sió. El 1970 hi vivien 23 habitants agrupats a la caseria i 46 disseminats en masos.

La antiga caseria de Bensa és situada entre el Sió i el terme de Camarasa